Следвайте Гласове в ТелеграмОсвен неяснотите около назначаването на служебен премиер, конституционните

...
Следвайте Гласове в ТелеграмОсвен неяснотите около назначаването на служебен премиер, конституционните
Коментари Харесай

Промените в Конституцията създадоха нова ''бомба: 480 депутати ще получават заплати, а някои двойни по 14 000 лв.

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Освен неяснотите към назначението на длъжностен министър председател, конституционните промени сътвориха и още един проблем - депутатските заплати. Съгласно промените, 49-ият парламент ще остане настоящ до полагане на клетвата на народните представители от 50-ия. Така за прочут интервал от време в Народното събрание ще има 480 депутати, а тези, които са и в остарелия, и в новия, ще получат двойни заплати.

Според финансовите правила по бюджета на Народното събрание, възнагражденията на депутатите се начисляват от изборния ден, а за встъпилите в допълнение народни представители – от деня, в който националният представител е разгласен за определен от Централната изборна комисия. До клетвата си новоизбраните депутати работят без да законодателстват. В това време народните представители от предходния парламент не престават да се водят на работа - до клетвата на новите депутати. Така за интервала, в който двата Народното събрание ще се застъпят, депутатите, които са в остарелия, само че са определени и от новия парламент, ще получат заплати и за двата мандата.

Депутатската заплата е над 7000 лева сега. Според финансовите правила на Народното събрание, народните представители получават главно месечно заплащане, равно на три средномесечни заплати в публичния бранш за последния месец от всяко тримесечие. При последната промяна от февруари, главното месечно заплащане стана 7032 лева, като тук не влизат спомагателните хонорари за участия в комисии и прочие

Срещу ''конституционната бомба'' с депутатските хонорари скочи Настимир Ананиев от ПП-ДБ. Той съобщи, че в случай че получи двойна заплата, ще се откаже от нея. Лидерът на " Възраждане'' Костадин Костадинов съобщи, че от неговата партия са обърнали внимание на този въпрос по време на полемиките за измененията в Конституцията. Същото са създали и от Има Такъв Народ.

Интересна беше реакцията на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Той не отговори на въпроса дали е допустимо поради измененията в Конституцията да се стигне до това някои депутати да получат двойни заплати, а вместо това се скара на публицистите. " Вие сте забавни хора - аз си мислех, че ще ме попитате по какъв начин в последния ден на кабинета се раздават централи, няколко милиарда се разхвърлят от едно в друго министерство, вършат се назначения в митниците и то на водещи митници. А вие ме питате какво ще стане след два месеца и половина ", укори ги герберският лидер.

Инфо: segabg.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР